9.05.2016 Wersja do druku

Wrocław. Oświadczenie ZASP-u ws. wyboru dyrektora Opery Wrocławskiej

Pojawiające się próby interpretacji politycznej werdyktu komisji wydają się ZG ZASP - nieodpowiedzialne - pisze Olgierd Łukaszewicz, prezes ZASP-u, w nawiązaniu do artykułu Magdaleny Kozioł w Gazecie Wyborczej - Wrocław.

Warszawa, 6 maja 2016 r. Redakcja Gazety Wyborczej we Wrocławiu OŚWIADCZENIE ZARZĄDU GŁÓWNEGO ZASP Obradujący w dniu dzisiejszym Zarząd Główny ZASP, w kontekście medialnych prób upolitycznienia werdyktu komisji wybierającej dyrektora naczelnego Opery Wrocławskiej (artykuł Magdaleny Kozioł, GW we Wrocławiu z dnia 6 maja 2016 r.), zwraca się z apelem o poszanowanie decyzji komisji konkursowej. Repertuar operowy nie należy do żadnej ze stron przedstawicieli polityki i nie może być przypisywany żadnej opcji. Przedstawiciel ZASP na forum komisji, wyrażał troskę o kształt artystyczny tej instytucji, a także o sposób zarządzania nią, ponieważ zna doskonale mechanizmy działalności Opery Wrocławskiej. Zarząd Sekcji Teatrów Muzycznych podziela zdanie ZG ZASP, że dyrektorem artystycznym opery powinien być dyrygent lub, co w ostatnich czasach coraz bardziej powszechne - reżyser, osoba potrafiąca skoordynować pracę wielu działów ins

09.05.2016