20.08.2010 Wersja do druku

Poznań. List otwarty Federacji madeinpoznan.org

List otwarty Federacji madeinpoznan.org związany z konfliktem pomiędzy artystami Teatru Ósmego Dnia a wiceprezydentem Poznania Panem Sławomirem Hincem.

Poznań, 19 sierpnia 2010 roku Sz. P. Sławomir Hinc Zastępca Prezydenta Miasta Poznania sygnatariusze tzw. Stanowiska poznańskich Instytucji Kultury Federacja madeinpoznan.org wyraża głębokie zaniepokojenie rozwojem sytuacji związanej z konfliktem pomiędzy artystami Teatru Ósmego Dnia a wiceprezydentem miasta Poznania Sławomirem Hincem. Fakt wezwania Ewy Wójciak, dyrektor Teatru Ósmego Dnia przez prezydenta Sławomira Hinca i związana z tym próba zastosowania cenzury ekonomicznej, jako konsekwencji politycznego zaangażowania teatru, jest zjawiskiem groźnym i niedopuszczalnym. Sytuacja ta jest tym bardziej niestosowna, że Teatr Ósmego Dnia nie jest modelowym przykładem Miejskiej Instytucji Kultury, a raczej poddaną instytucjonalizacji grupą artystów rozpoznawalną i funkcjonującą pod tą nazwą daleko przed powołaniem samej instytucji. Teatr ten zawsze funkcjonował w przestrzeni społecznej debaty a jawna polityczność jest niezbywalnym ele

20.08.2010