OPINIE

18-01-2019
Chciwość, osa i szkło
Poeta, aktor, dramatopisarz, reżyser. A ma dopiero 17 lat. Jego pierwsza napisana i wyreżyserowana sztuka nosi tytuł "Na górze Moria". Rozmawiamy z Jakubem Swidziniewskim z Olsztyna.
18-01-2019
Gdańska kultura za prezydentury Pawła Adamowicza
Zmarły prezydent Gdańska Paweł Adamowicz niestrudzenie powtarzał: "Kultura jest najważniejsza". Oto pięć najważniejszych przedsięwzięć kulturalnych, które zrealizowano podczas 20 lat jego urzędowania - pisze Łukasz Stafiej w portalu Trójmiasto.pl.
18-01-2019
Hamlet czyta studium o tyranii
- Realizujemy tego "Hamleta" świadomi kontekstu społecznego w jakim żyjemy. Stąd słynne pytanie Jana Kotta: "Jaką książkę czyta Hamlet?" Nasz "Hamlet" czyta Timothy Snydera "O tyranii" i uważnie wpatruje się w groźne ruchy populistyczne - mówi Tadeusz Bradecki przed premierą w Teatrze Dramatycznym w Warszawie, w rozmowie z Krzysztofem Lubczyńskim w Dzienniku Trybuna.
18-01-2019
Czuję niezwykły dreszcz emocji. Takiego Józefa K. jeszcze w Polsce nie było
Dzięki "Procesowi" możemy poczuć światowy krwiobieg artystyczny, w którym funkcjonują najważniejsze teatry operowe. Jest to zobowiązanie, czujemy się trochę stremowani, bo zdajemy sobie sprawę z ciężaru odpowiedzialności - mówi Jacek Jekiel, dyrektor Opery na Zamku w Szczecinie przed premiera dzieła Philipa Glassa.
18-01-2019
Michał Zadara: Polski teatr cierpi na niedobór humoru
- To nie jest tak, że "Zemsta nietoperza" to genialna muzyka i do tego dopisany jakiś błahy dramat. To jest bardzo dobrze napisana farsa - z iście genialną muzyką - mówi Michał Zadara przed premierą w Teatrze Narodowym, w rozmowie z Witoldem Mrozkiem w Gazecie Wyborczej.
18-01-2019
Krzysztof Garbaczewski w Arsenale
Skok w goglach w wirtualną rzeczywistość, ćwiczenia do "Chłopów" na Suwalszczyźnie, przeniesienie teatru do galerii. Pełną niespodzianek wystawę "Badania terenowe" w niedzielę, 20 stycznia w Galerii Arsenał otworzy jeden z najciekawszych twórców młodego pokolenia - Krzysztof Garbaczewski. Z reżyserem rozmawia Monika Żmijewska w Gazecie Wyborczej - Białystok.
18-01-2019
Lear w epoce Netflixa
Nakręcona dla BBC najnowsza wersja "Króla Leara" może nie zaskakuje oryginalnością interpretacji, ale z pewnością przypadnie do gustu koneserom angielskiego aktorstwa - pisze Henryk Mazurkiewicz w miesięczniku Teatr.
17-01-2019
Krótka polemika z artykułem Sławomira Pietrasa
Z pewnym opóźnieniem trafiłem na tekst pana Sławomira Pietrasa "Ballada o Wojciechu Jaruzelskim", będący recenzją spektaklu Teatru Telewizji "Generał". Zwykle nie recenzuję recenzji, ale w tym przypadku nie mogłem się powstrzymać - pisze do e-teatru Jarosław Jakubowski.
17-01-2019
Radosny jubileusz
Radości z posiadania wspaniałej siedziby dało wyraz kierownictwo i zespół Opery Krakowskiej, urządzając 8 grudnia - z okazji jubileuszu dziesięciolecia istnienia tego Teatru - wielki koncert z imponująco obszernym programem - pisze Józef Kański w Ruchu Muzycznym.
17-01-2019
W "Księdze dżungli" potrzebny jest rozrabiaka
Kilkudziesięciu chłopców w wieku od dziewięciu do 11 lat starało się zdobyć główną rolę w musicalu "Księga dżungli". Ich umiejętności oceniał Jakub Szydłowski, pomysłodawca i reżyser przedstawienia. O przesłuchaniach w Operze Podlaskiej w Białymstoku pisze Jerzy Doroszkiewicz w Kurierze Porannym.