OPINIE

24-10-2017
15 minut owacji na stojąco dla "Don Carlosa" Verdiego w reż. Warlikowskiego
Ale to "Don Carlos", którego mało kto zna - w oryginalnej, francuskiej wersji, mocno różniącej się od znacznie słynniejszej wersji włoskiej. Warlikowski przygotował spektakl chwilami piękny, ale jak na siebie - dość bezpieczny. Po inaugurującej sezon premierze w Operze Paryskiej pisze Jacek Hawryluk w Gazecie Wyborczej.
23-10-2017
Gdzie jest twój Stary?
Trochę jakby całe zamieszanie wokół Starego Teatru ucichło. Wczorajsi rebelianci być może poprzestali na Mikosowej poniewierce. A może nie. Może to tylko na chwilę dech zaparty, bo tak by się gdzieś het gnało, gnało, tak by się nam serce śmiało - i jak tam dalej leci to chyba nie trzeba przypominać. Kto jak kto, ale Wyspiański pasuje tutaj jak ulał - pisze Katarzyna Oczkowska w portalu e-splot.pl
23-10-2017
Wędrówki dybuka po różnych kulturach i sztukach
Książka "Dybuk. Na pograniczu dwóch światów" ukrywa w sobie paradoks. O irracjonalnych wierzeniach opowiada rzetelnie i racjonalnie - pisze Jarosław Zalesiński w Polsce Dzienniku Bałtyckim.
23-10-2017
Mroczny świat rewolucji
- Siła tekstu Conrada polega na tym, że przywraca sens pewnym pojęciom, nazywa pewne rzeczy - mówi reżyser Jan Englert przed dzisiejszą premierą "Spiskowców" w Teatrze TV.
23-10-2017
Aktorki. Odkrycia
Do rąk czytelników trafił już trzeci tom "Aktorek" Maciejewskiego - po "Portretach" i "Spotkaniach". W ciągu ostatnich kilku lat jeden z najlepszych naszych krytyków filmowych przeprowadził kilkadziesiąt wnikliwych rozmów z polskimi aktorkami. Po wydawniczych sukcesach poprzednich tomów dla każdej z gwiazd znalezienie się w gronie wybranych do "Odkryć" było szczególnym wyróżnieniem - pisze Agnieszka Niemojewska w dodatku Historua tygodnika Uważam Rze.
23-10-2017
Aktor vs. krytyk - Agata Kulesza i Łukasz Maciejewski na Festiwalu Kamera Akcja
Na 8. Festiwalu Krytyków Sztuki Filmowej Kamera Akcja miało miejsce wyjątkowe spotkanie. W sobotę, 21 października naprzeciw siebie stanęli aktorka i krytyk - Agata Kulesza i Łukasz Maciejewski. Spotkanie poprowadził Marcin Radomski. Celem konfrontacji było przeanalizowanie trudnej relacji łączącej aktorów i krytyków na podstawie doświadczeń zaproszonych gości - pisze Joanna Królikowska w portalu TuŁódx.com
23-10-2017
"Hymn do miłości" w Berlinie - recenzje
Mistrzowska sztuka chóralnych dźwięków Marty Górnickiej przekształca wściekłość wywołaną sytuacją polityczną w muzykę. Chóry to właściwie optymalna broń wściekłości - recenzje niemieckich krytyków po spektaklu "Hymn do miłości" z Teatru Polskiego w Poznaniu w Gorki Theater w Berlinie.
23-10-2017
J.K. Pawluśkiewicz o Marku Grechucie: był i jest fenomenem
Marek jest fenomenem. Mówię w czasie teraźniejszym, dlatego, że w swoim czasie był fenomenem i teraz jest fenomenem - powiedział PAP kompozytor Jan Kanty Pawluśkiewicz. Jak dodał, to była osobowość artystyczna, która przed laty była równie fascynująca, co dzisiaj.
23-10-2017
To nie zdarza się codziennie. Na tym koncercie płakała cała widownia
Kiedy Grażyna Brodzińska zaśpiewała Irenie Brodzińskiej "Mamo, w sercu cię kołyszę" (piosenkę "Do ciebie, mamo" z repertuaru Violetty Villas) i pocałowała ją w rękę, z obiema artystkami rozpłakała się cała widownia. Podczas koncertu zaśpiewała też wnuczka pani Ireny, Natalia. O koncercie jubileuszowym Ireny Brodzińskiej pisze Ewa Podgajna w Gazecie Wyborczej - Szczecin.
23-10-2017
Świat i ludzie widziani ze sceny
W niedzielę wieczorem zakończył się XVII Ogólnopolski Festiwal Dramaturgii Współczesnej "Rzeczywistość Przedstawiona" w Zabrzu - dziewięciodniowe święto teatru, w trakcie którego mogliśmy oglądać mniej i bardziej interesujące pod względem treści, jak i formy spektakle z wielu zakątków Polski - pisze Marta Odziomek w Gazecie Wyborczej - Katowice.
(aktualna strona: 1) następna strona »