EN

8.11.2019 Wersja do druku

Rogale świętomarcińskie w ocenie Macieja Nowaka: Cukiernie na rogalu nie mogą skąpić

- Rogale świętomarcińskie nie mogą mieć za mało nadzienia, lukru, czy orzeszków. Istota rogali polega na nadmiarze - mówi Maciej Nowak, krytyk kulinarny i dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu, który był jednym z siedmiorga jurorów tworzących nasz ranking rogali świętomarcińskich 2019 i przyznał dwa miejsca pierwsze ex aequo.

Ranking rogali świętomarcińskich jest tworzony przez poznańską redakcję Gazety Wyborczej w Poznaniu od 2001 roku. Początkowo powstawał on tylko na podstawie subiektywnych ocen dziennikarzy i pracowników innych działów Wyborczej, z czasem do roli jurorów zaczęliśmy zapraszać ekspertów. Jednym z jurorów i ekspertów podczas rankingu rogali świętomarcińskich 2019 był Maciej Nowak, krytyk kulinarny i dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu. Poniżej jego komentarz do rankingu rogali oraz klasyfikacja ocen wraz z uwagami. Maciej Nowak: Rogal świętomarciński to rogal ludowy, na maśle byłby zbyt drogi - Jeszcze w tym roku nie jadłem rogali świętomarcińskich. Pierwsze wrażenie podczas testu? Wszystkie mało pachną. Może dzisiaj zapachy nie są modne wśród klientów? Może dziś zapachy się oldskulowo kojarzą? Że to babcie dodawały takie substancje? Chyba już trochę się przyzwyczaiłem, bo odkąd pracuję w Teatrze Polskim w Poznaniu,

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Rogale świętomarcińskie w ocenie Macieja Nowaka: Cukiernie na rogalu nie mogą skąpić

Źródło:

Materiał nadesłany

Gazeta Wyborcza Poznań online

Autor:

Bartosz Nosal

Data:

08.11.2019