EN

10.04.2018 Wersja do druku

Poznań. "Historie kuchenne" w CK Zamek

Do CK Zamek wracają "Historie kuchenne" Agaty Elsner i Marty Jagniewskiej. Niech tytuł was nie zmyli: to nie jest rzecz o gotowaniu, choć jedzenie jest na pewno ważnym elementem scenografii. Spektakl zobaczymy w Zamku dziś o godz. 21.30 i 23.

- Interesują nas mało znane historie dawnego oraz współczesnego Zamku i Poznania, ale opowiedziane z perspektywy postaci drugoplanowych, z reguły marginalizowanych lub nieobecnych - mówiła przed premierą Marta Jagniewska. - Zaczyn naszego spektaklu powstał nie tylko na bazie historii zamku, ale jego dekoracji. Początek naszej opowieści ma źródło w płaskorzeźbach, które niegdyś zdobiły i nadal zdobią budynek - tłumaczyła. W spektaklu oprócz aktorów "grają" też zamkowe przestrzenie. Można wypić wódkę, zagryźć ogórkiem i posłuchać nie tylko o cesarzu Wilhelmie, który miał tu swoją siedzibę, ale też na przykład o ulubionej klaczy marszałka Piłsudskiego, Arturze Greiserze czy cesarzowej, która była malarką. Jej obraz wciąż jest w zamku. Spektakl zobaczymy w Zamku dziś o godz. 21.30 i 23. Bilety - 15.

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Historia od kuchni

Źródło:

Materiał nadesłany

Gazeta Wyborcza Poznań nr 83

Autor:

Marta Kaźmierska

Data:

10.04.2018

Realizacje repertuarowe