EN

6.02.2018 Wersja do druku

Kraków. Pierwsze "Krakowskie zapusty" - w niedzielę

Wspólne smażenie chrustu oraz opowieści o historii tętniących życiem krakowskich kawiarni i cukierni - to najważniejsze atrakcje "Krakowskich zapustów". Pierwsza edycja tej ostatkowej imprezy odbędzie się w niedzielę w restauracji Stara Zajezdnia.

Zainteresowani udziałem w "Krakowskich zapustach" muszą się wcześniej zapisać za pośrednictwem strony internetowej evenea.pl. Gośćmi "Krakowskich zapustów" będą m.in. popularyzator historii Krakowa Krzysztof Jakubowski, który opowie o barwnej historii krakowskich kawiarni; Ewa Wachowicz oceni współczesną gastronomię w mieście; restaurator Adam Chrząstowski przygotuje ostatkowe przekąski inspirowane menu dawnych handelków śniadankowych; kucharz Bartłomiej Kieżun przyjrzy się karnawałowym potrawom i obyczajom w różnych częściach Europy, a baristka Ika Graboń opowie w współczesnych sposobach parzenia kawy. - Kraków wszystkim kojarzy się jako miejsce historyczne, a od pewnego czasu jako miejsce, w którym można dobrze zjeść. "Krakowskie zapusty" mają być atrakcją turystyczną. Impreza ma nawiązać do tradycji i przeszłości, bo jak wiemy Kraków podczas karnawału bawił się, a mieszkańcy sobie folgowali. Teraz chcemy do tego wszystkiego

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Źródło:

Materiał własny

PAP

Autor:

Beata Kołodziej

Data:

06.02.2018