EN

4.05.1972 Wersja do druku

Świat jako kuchnia

DLA Shakespeare'a cały świat był sceną - dla mnie jest on kuchnią"- powiedział Arnold Wesker, używając może ryzykownie wysokiego porównania.

I rzeczywiście, zdaje się, że tematyka kuchenna jest szczególnie bliska temu dramaturgowi. W czasach burzliwej młodości pracował jako kucharz i cukiernik, dobrze poznał kulisy wielkich restauracji, zanim stał się ich bywalcem jako wzięty dramaturg, wymieniany jednym tchem z Pinterem, Osbornem i Ardenem. "Kuchnia" Weskera jest sztuką na pozór bardzo skomplikowaną, w rzeczywistości zaś dość prostą. Cały zamysł autora zamyka się w jednej metaforze: tam, gdzie ludzie pracują bez wytchnienia, w atmosferze nieustannego pośpiechu i pogoni za zyskiem (czy to będzie zysk kapitalisty czy po prostu zapłata za pracę), tam nie ma miejsca na uczucia, na zajmowanie się własnym życiem osobistym, słowem na "bycie człowiekiem". Przykładem takiego miejsca jest w sztuce Weskera kuchnia - ale metafora ma jednoznaczny sens: wszędzie jest tak samo. Cały świat jest jedną wielką kuchnią, gdzie ludzie śpieszą się bez chwili wytchnienia, nie mając czasu spojrzeć jeden

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Świat jako kuchnia

Źródło:

Materiał nadesłany

"Sztandar Młodych" nr 106

Autor:

Maciej Karpiński

Data:

04.05.1972

Realizacje repertuarowe