EN

22.06.2017 Wersja do druku

Poznań. "Historie kuchenne" rezydentek Zamku

23 i 24 czerwca CK Zamek zaprasza na "Historie kuchenne". Za pomocą kulinarnych, teatralnych i performatywnych narzędzi przedstawiona zostanie historia Zamku, Poznania i jego mieszkańców. Autorki projektu Agata Elsner i Marta Jagniewska przyjrzą się rzeczywistości od kuchni.

Spektakl jest opowieścią o losach budynku i jego zapomnianych bohaterach z różnych epok, którzy z jakiegoś powodu zostali pominięci przez dyskurs oficjalnej historii. To żony, dzieci, służący i zwierzęta. A także postaci z germańskich mitów i baśni. Choć nie mówi się o nich w czasie obchodów i nie pisze w podręcznikach, miały one wpływ na los świata, a ich duchy są wciąż obecne. Rejestrujemy i przywołujemy ich wspomnienia. Szczególnie te związane ze zmysłem smaku. Przypominamy zatem smak PRL-owskich zakąsek zakrapianych wódką, zapach wojennej kawy żołędziowej, miękkość świeżego chleba, a także duszny kurz pochodzący z uczty Wilhelma II. -- spektakl: HISTORIE KUCHENNE scenariusz: Marta Jagniewska reżyseria: Agata Elsner koncepcja: Agata Elsner & Marta Jagniewska opieka reżyserska: Paul Bargetto muzyka: Paulina Miu Zielińska aktorzy: Michał Kaleta, Arkadiusz Kos, Iwona Kotzur przewodnik: Maciej Szymaniak scenografia: Monika Go

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Źródło:

Materiał nadesłany

Materiał nadesłany

Data:

22.06.2017

Realizacje repertuarowe