EN

16.09.2014 Wersja do druku

Poznań. Ruszyła Stołówka Teatralna Meskalina w Nowym

Co łączy sztukę teatralną ze sztuką gotowania? Odpowiedzi warto poszukać w Teatrze Nowym, gdzie w poniedziałek otworzyła się nowa teatralna restauracja.

Oficjalne otwarcie Stołówki Teatralnej Meskalina - młodszej siostry znanej większości poznaniaków klubokawiarni ze Starego Rynku - odbyło się w poniedziałkowy wieczór. Stołówka mieści się w piwnicy i we foyer Teatru Nowego. Jak zaznacza Benek Ejgierd, właściciel lokalu, ta długa nazwa nie jest przypadkowa. - Chcemy, żeby Stołówka, tak jak klubokawiarnia, była miejscem spotkań artystów z publicznością, ale też przestrzenią, w której będą odbywać się różne wydarzenia i koncerty uzupełniające działalność teatru - mówi. I choć zaznacza, że najważniejsze będzie tu jedzenie, dodaje też: - Gotowanie ma sporo wspólnego z teatrem: w obu przypadkach to autor - dania albo sztuki - jest najważniejszy, a jednocześnie pozostaje niewidoczny. O kulinarne doznania gości zadba szef kuchni Tomasz Mitręga, który swoje umiejętności szlifował podczas pracy w wielu restauracjach w USA, Kanadzie i Anglii. Menu, jak zapowiadają twórcy nowego miejsca, p

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Żurek tajski, czyli smak Teatru Nowego

Źródło:

Materiał nadesłany

Gazeta Wyborcza Poznań online

Autor:

Joanna Mierzwa

Data:

16.09.2014