EN

10.07.2012 Wersja do druku

Kuchnia polska

"Dwanaście stacji" w reż.Mikołaja Grabowskiego w Teatrze im. Kochanowskiego w Opolu. Pisze Łukasz Drewniak w Przekroju.

Pogrążeni w kuchennych rozmowach bohaterowie "Dwunastu stacji" podróżują przez Polskę i historię. A reżyser Mikołaj Grabowski ponownie bada prowincję, na której czas się zatrzymał. Imponuje mi spójność repertuarowych poszukiwań Mikołaja Grabowskiego w ostatnich sezonach. Sarmackim "O północy przybyłem do Widawy, czyli opis obyczajów III" według Kitowicza opowiadał o Polsce tymczasowej, chwiejnej, wymyślanej na nowo z kolejnych nieszczęść narodowych i nieuchronnych zderzeń z nowoczesnością oraz Europą. Potem był "Dziennik" Gombrowicza, pęknięty na dwie części - polską i egzystencjalną - w którym ciało wygrywało z ideą, strach przed nieistnieniem był silniejszy od lęku uwięzienia w narodowości. Wreszcie pojawił się krakowski "Pan Tadeusz" - historia pielgrzymującej gromady, którą w niepewną przyszłość wiodą mit polskiej przeszłości, pilna potrzeba ofiary i jakiegokolwiek bohatera. Grabowski szukał u Mickiewicza opisu społeczn

Zaloguj się i czytaj dalej za darmo

Zalogowani użytkownicy mają nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów na e-teatrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Tytuł oryginalny

Kuchnia polska

Źródło:

Materiał nadesłany

Przekrój nr 28/09/15-07-12

Autor:

Łukasz Drewniak

Data:

10.07.2012

Realizacje repertuarowe